Sinemada Bilinçdışı ve Yeni Gözetim
Yazar:Gözde Sunal
Stokta Yok
Bu kitap şu an tükenmiştir
Tekrar stoğa girdiğinde e-posta ve bildirim ile ilk size haber verelim.
Bu kitapta 220 Nobel Puan kazanın
Sepet tutarı 1000 ₺ ve üzeri
siparişlerinizde kargo ücretsiz!
Kitap Hakkında
Sinema var olduğundan bu yana benzer temalar kullanmaktadır. Aynı metaforlar, aynı ilişki örgüleri, kalıp davranışlar, çocukluk yaşantılarına göndermeler, stereotip kimlikler, benzer kaderi paylaşan karakterler ile zaman ve mekân konusunda karmaşa yaratan hipnotik bir üslup -hem tarihsel çizgide bir tarama yapıldığında, hem de farklı tür ve akımlarda yahut farklı ülke sinemasından örnekler incelendiğinde- karşımıza çıkmaktadır.
İnsanlık tarihinin başından itibaren filmlerde tekrar eden olguların açıklanmasında, Jung’un kolektif bilinçdışı kuramı ve arketiplerin işlevsel bir çözüm olduğu düşünülmektedir. Düşler, insanın kişisel çelişkilerinin ötesinde kolektif bilinçdışını ortaya koyabiliyorsa; neden filmler de belli bir noktaya kadar aynı işlevi görmesin? Birey, dolaysız olarak kendi tercihi olduğu durumları aslında kendisine kolektif bilinçdışı tarafından belletilen arketiplerin bir yansıması olarak yaşamaktadır.
Kitabın ana ekseni, insan algısı üzerinde manipülatif güce sahip olan film olgusunun, bir gözetim pratiği olarak değerlendirilmesidir. Birey, kendi tercihi gibi görünen durumlarda aslında kolektif bilinçdışı tarafından belletilen arketiplerin bir yansıması olarak yaşamaktadır. Bu doğrultuda, film belki de sadece bir sanat formu değil, bir gözetim pratiği olarak da düşünülmektedir.
Gözetimin esas amacı, bireyin otoritenin uygun gördüğü davranışları benimseyerek kendi kendini kontrol etmesini sağlamaktır. Film olgusu ise bu durumun kanıksanmasında etkin bir rol oynar. İktidar bireyin sözde iyiliği için özgürlüğüne el koyarken, bilinç yerine bilinçdışının direktifleri doğrultusunda hareket etmesi yönündeki pratikleri kurar ve yönetir.
Kitabın odaklandığı nokta açısından çalışmanın evreni, yeni gözetim olgusunu içeren 60 filmden oluşmaktadır. Çalışmanın örneklemini, 60 film içerisinden rastlantısal örnekleme yöntemlerinden biri olan sistematik örnekleme ile seçilen 6 film içermektedir. Filmlerin çözümlemelerinde Jungcu yaklaşım esas alınacaktır.
Benzer ürünler
Bu kitaba yakın başlık ve konularda öne çıkanlar; kategori ve yayınevine göre de sıralanır — keşfetmeniz için seçildi.

Sinema Yazıları: Filmler, Yönetmenler, İzleri
Levent Yılmazok

Sinemada Yol ve Yolculuk
Fırat Sayıcı

Japon Sineması
Kolektif

Suda Kıvılcım
Berrin Kirar

Sinan Süleymaniye’de
Cem Günen

Tiyatroda Yapısalcı Çözümleme
Dilek Zerenler

Profesyonel Makyaj
Sevtap Aytuğ

Toplu Oyunlar 10
Hidayet Sayın

Toplu Oyunları 2 / Ayakkabıcının Karısı - Bay Cristobal'ın Kukla Oyunu - Kız Kurusu Gül Hanım
Federico Garcia Lorca

Toplu Oyunlar
Tamer Levent

Yeşilçam Setlerinde 45 Yıl
Mehmet Sönmez

Akif Bey
Namık Kemal
Gözde Sunal — diğer kitapları
Aynı yazara ait diğer eserler; çok satanlar öne alındı.

GÖRÜNTÜLERİN İZİNDE / Fotoğraf-Sinema-Zaman
Alp Eren Erbay, Aybike Serttaş, Bülent Ümit Erutku, Cengis Asiltürk, Dilge Kodak, Ecem Şen, Füsun Alver, Gözde Sunal, Nigar Pösteki, Okan Ormanlı, Özlem Oğuzhan, Tülay Çelik, Yusuf Devran, Zühal Özel Sağlamtimur

VİRAL REKLAMCILIK: Pazarlama Perspektifinden bir Yaklaşım
Ayşe Simin Kara, Belgin Yazıcı, Betül Özkaya, Ceren Gül Artuner Özder, Ece Doğan Erdinç, Erdem Varol, Esra Pelin Güregen, Gamze Nil Arkan, Gözde Sunal, İpek Krom, Mehmet Sinan Tam, Merve Çelik Varol, Nazlım Tüzel Uraltaş, Selçuk Bazarcı, Selda Ene, Selen Butgel Tunalı, Sevgi Nur Sadedil




