Türkiye'de İşsizlik ve Enflasyon İlişkisi – Selim Yıldırım – Seçkin Yayıncılık
Türkiye'de İşsizlik ve Enflasyon İlişkisi
Yazar: Selim Yıldırım
Stokta Yok
Bu kitapta 180 Nobel Puan kazanın
Sepet tutarı 1000 ₺ ve üzeri
siparişlerinizde kargo ücretsiz!
Kitap Hakkında
Enflasyon ve işsizlik, oldukça yakından izlenen ekonomik göstergelerden ikisidir. Bunun temelinde enflasyon ve işsizlik göstergelerinin politika yapıcılar için öneminin yanı sıra ekonomi teorisindeki yeri yatmaktadır. Bu bağlamda iki gösterge arasındaki ilişki oldukça önemlidir. Ekonomik modeller için reel sektörle para piyasaları arasında bağlantı genelde bu iki gösterge arasındaki ilişkiyi belirten Phillips eğrisi denklemi ile kurulur. Ayrıca bu iki değişkenin ilişkisi ekonomik istikrarın sağlamasında önemli rol oynamaktadır.
Enflasyon ve işsizlik arasındaki ilişkinin geleneksel olarak ters yönlü ve doğrusal olmayan şekilde gerçekleştiği kabul edilmektedir. Bununla birlikte, bu ilişki ilk bakışta göründüğünden daha karmaşıktır ve Phillips tarafından ortaya konulduktan sonra birkaç kez bozulmuştur. Bu çalışmada Türkiye'de Phillips eğrisinin geçerliliği analiz edilmiştir.
Birinci bölümde Phillips eğrisin teorik gelişimi incelenmiştir. Bu konu ile ilgili ilk çalışmalar, Phllips'in katkısı, eğrinin enflasyon ve işsizlik arasındaki ters yönlü ilişkiye dönüşümü ele alınmıştır. Daha sonra Phillips eğrisinin farklı zaman ufuklarındaki davranışı ile ilişkili tartışmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde ele alınan göstergelerin Türkiye ekonomisindeki gelişlimi hem tarihsel olarak hem de istatistiksel yöntemlerle incelenmiştir. Son bölümde ise Türkiye ekonomisi verileriyle Philllips eğrisi analiz edilmiştir.
Benzer ürünler
Bu kitaba yakın başlık ve konularda öne çıkanlar; kategori ve yayınevine göre de sıralanır — keşfetmeniz için seçildi.

