1917 - 1934 Türkistan Milli İstiklal Hareketi Korbaşılar ve Enver Paşa 1
Yazar:Ali Bademci
Stokta Yok
Bu kitapta 28 Nobel Puan kazanın
Sepet tutarı 1000 ₺ ve üzeri
siparişlerinizde kargo ücretsiz!
Kitap Hakkında
1917-24 yıllarında Türkistan'a yayılan ve 1934 yılına kadar aralıklarla sürdürülen isyanların kahramanlarına; Sovyet Ruslar, "Basmacı", Türk mücahitleri ise "Korbaşı" adını vermişlerdir. Esasen Çarlık Rusyası karşıtı millî direnişlere Rus idaresi, "Basmaçı hareketi" gözüyle bakıyordu.
Zeki Velidi Togan, aynı kuşaktan bir Türkistanlı olarak yakından takip ettiği Basmacı hareketini "muaz7am bir milli hareket" şeklinde değerlendirmektedir.
Stalin, "Orta Asya Cumhuriyetlerini Sovyet Rusya'dan ayırmak ve sömürücü sınıfın hakimiyetini yeniden kurmak gayesi ile zenginler tarafından yürütülen aleni bir siyasi haydutluk hareketi" olarak tarif ediyor.
Zamanın Kızılordu Türkistan Cephesi Kumandanı Frunze ise, Basmacılığın gayesini: "Sovyet hakimiyeti def olsun; bağımsız bir müslüman devlet kurulsun."gibi milli bir sloganla ifade ediyor.
Türkmen Basmacılarından Mirza Pirnefes: "Biz Basmacı kelimesine Türkiye'de ahştık. Vatanda seyrek duyardık, sadece Rus çevrelerinde. Biz, bize Korbaşı &yorduk. Sonra Enver Paşa geldi ve bunun da değiştirilmesini istedi. Bundan sonra birbirimize Mücâhid diye hitap etmemizi emretti." demektedir. . .
İki cilt olan bu kitap, Korbaşılar (Basmacılar) dinlenilerek yazıldı. Onların hatıralarından faydalanıldı. Bu bilgilerle, Türkistan'daki istiklal mücadelelerine Enver Paşa'nın iştirak', çabalan ve bu yolda şehâdeti, bizzat görgü şahitlerine dayanılarak ortaya konuldu. Hacı Sami ile arkadaşlarının ve Türkistanlı yiğitlerin milli kıyamı teşkilatlandırıp sağlam hedeflere yöneltmek için gösterdikleri destani mücadele anlatıldı.
Benzer ürünler
Bu kitaba yakın başlık ve konularda öne çıkanlar; kategori ve yayınevine göre de sıralanır — keşfetmeniz için seçildi.

İpek Yolunda Türklerin Kültürel ve Manevi Değerleri
Mehmet Saray

Türkiye Selçuklularında Hükümet
Refik Turan

Ayniyat Defterleri Işığında Aydın Vilayeti'nin İdari İktisadi ve Sosyal Durumu (1866-1880)
Ertan Gökmen, Ömür Yazıcı Özdemir

15. ve 16. Asırları Türk Asrı Yapan Değerler (Kuşe)
Mahir Aydın

Osmanlı Dönemi Rumeli Para Vakıfları Cilt 3
Mehmet Bulut

M.Ö. 2. Binyılda Afyonkarahisar ve Çevresi Kültürleri
Kolektif

Avrupalı Türkler- Avrupa Türk Tarihi
Kolektif

Türk Halk Bilimi Alanında Uluslararası Araştırmalar - 3
Kolektif

İstanbul Kadı Sicilleri - Bab Mahkemesi 46 Numaralı Sicil Cilt 19
Kolektif

Tanzimat'tan Günümüze Türk Düşünürleri Cilt: 5
Süleyman Hayri Bolay

Gods in Maya Manuscripts
Paul Schellhas

Hurufat Defterleri’ne Göre Behisni Kazası (Besni)
Muhammet Nuri Tunç
Ali Bademci — diğer kitapları
Aynı yazara ait diğer eserler; çok satanlar öne alındı.

Vatandan Coğrafyaya - Suriye Yağması
Ali Bademci

Cengiz ve Yasası Timur ve Tüzükatı
Ali Bademci

Kendi Arşiv Belgelerine Göre 1917-1934 Türkistan Milli İstiklal Hareketi - Basmacılar (Korbaşılar)
Ali Bademci

Şamanizmden Kızılbaşlığa
Ali Bademci

Basmacı Arşiv Belgelerine Göre - Türkistan’da Enver Paşa
Ali Bademci

İran’da Türklerin Bin Yılı
Ali Bademci

Cengiz Han
Ali Bademci

Suriye Sendromu
Ali Bademci

Suriye'de Türkmenler ve Bayır - Bucak
Ali Bademci

Bir Ülkü Dervişi: Şeyhim Ayhan Aksu
Ali Bademci

Irak'ta Türkmen Dramı
Ali Bademci

Sarıklı Basmacı
Ali Bademci



